Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ Για τον όρο «μετανάστες»

ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ
Για τον όρο «μετανάστες»

Η λογοτεχνία αποτελεί καθρέπτη της ανθρώπινης κοινωνίας και πολλές φορές περιγράφει-αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο όσα συμβαίνουν γύρω μας. Κανείς δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος από την τρέχουσα επικαιρότητα , κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ή να παραβλέψει το ανθρώπινο δράμα που λαμβάνει χώρα τον τελευταίο ,ειδικά, καιρό , καθώς χάνονται καθημερινά ανθρώπινες ζωές στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν φεύγοντας από την χώρα τους , αναζητώντας ασφαλή εδάφη και καλύτερη ζωή.
Στα πλαίσια του μαθήματος Νεοελληνική Λογοτεχνία της Β΄Γυμνασίου, θελήσαμε να έρθουμε σε επαφή με το θέμα της προσφυγιάς  μέσα από το ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, Για τον όρο "μετανάστες". Οι μαθητές του τμήματος Β1, προσέγγισαν το έργο  διαθεματικά και μέσα από τις εργασίες τους παρουσιάζονται διάφορες πτυχές του συγκεκριμένου έργου και θέματος. Ας τις απολαύσουμε:


Ο Γιώργος Διαλυνάς αναζήτησε τραγούδια που αναφέρονται στην ξενιτιά και παρουσίασε στην τάξη το "Εγώ είμαι πρόσφυγα παιδί"  σε στίχους Σώτια Τσώτου και μουσική Τάκη Σούκα , το οποίο ερμηνεύτηκε από τον Στέλλιο Καζαντζίδη.

Ο Γιάννης Κρασσανάκης μέσα από ένα Power Point , θέλησε να θίξει το θέμα  της προσφυγιάς με αντίστοιχες εικόνες.

Ο Βαλέριος Λαβδάκης ,ανακάλυψε στο διαδίκτυο ένα βίντεο ,  με ένα άλλο ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, το "Στους μεταγενέστερους", το επεξεργάστηκε και μας το παρουσίασε.
Βίντεο με μελοποιημένους στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου παρουσίασε και ο μαθητής Μανόλης Δραμητινός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου