Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Ευριπίδη Ελένη, Α΄ Επεισόδιο

Ολοκληρώνοντας το Ά Επεισόδιο και φτάνοντας στην ανακεφαλαίωσή του , μπήκαμε στη διαδικασία αφενός να καταπιαστούμε με δημιουργικές εργασίες , οι οποίες βασίζονταν στις ιδιαίτερες κλίσεις και δεξιότητες που διαθέτουν οι μαθητές μας , αφετέρου να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία (ΤΠΕ) για την υλοποίησή τους. Το αποτέλεσμα υπήρξε εντυπωσιακό!

Ακολουθούν τα φύλλα εργσίας και οι απαντήσεις τους:



ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΟΜΑΔΑ Α - ΚΟΜΙΚΟΓΡΑΦΟΙ
Στο Α' Επεισόδιο παρουσιάζεται για πρώτη φορά μπροστά στους θεατές ο Μενέλαος . Για τον συγκεκριμένο ευριπίδειο ήρωα πολλά έχουν ειπωθεί καθώς  αποτελεί άλλοτε τραγική άλλοτε κωμική ή κωμικοτραγική φιγούρα. Παρουσιάστε τη δική σας πρόταση, τονίζοντας εκείνα τα στοιχεία του κειμένου που τη στηρίζουν. Αποδώστε έπειτα τη σκηνή  Γερόντισσας-Μενέλαου από την οπτική που επιλέξατε , δημιουργώντας ένα σύντομο κόμικ (Pixton).

AΠΑΝΤΗΣΗ



ΟΜΑΔΑ Β  ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΔΙΑΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ
Έχετε αναλάβει  να εμπλουτίσετε το λήμμα «Μενέλαος» για το «Λεξικό προσώπων της Mυθολογίας» του βιβλίου σας. Αφού μελετήσετε τα  αποσπάσματα: α) ραψωδίες Γ και Ρ της Ιλιάδας, β) ραψωδία δ της Οδύσσειας, γ) Α' Επεισόδιο της Ελένης , δημιουργήστε ένα ΠΕΚ, που θα αναφέρεται στη δράση και το ήθος του Μενέλαου στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Χρήσιμοι θα σας φανούν οι παρακάτω σύνδεσμοι:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ



ΟΜΑΔΑ Γ  ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ 1
Στο Α Επεισόδιο ο Μενέλαος παρουσιάζεται ως «ρακένδυτος βασιλιάς». Με αφορμή αυτήν την αντίθεση ανάμεσα στο φαίνεσθαι και το είναι , που παραπέμπει ενδεχομένως και σε βαθύτερες σκέψεις ,εσείς ποιους  προβληματισμούς θα εκφράζατε  για το αν συνάδει ή όχι πάντα η εξωτερική εμφάνιση με τον χαρακτήρα ή το ήθος κάποιου; Δημιουργήστε μια παρουσίαση  συνδυάζοντας εικόνες με λεζάντες μέσα από την οποία θα διαφαίνεται καθαρά η άποψη πως συχνά οι άνθρωποι δεν είναι όπως φαίνονται, φροντίστε να αναφέρετε και πιθανούς κινδύνους που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια τέτοια επιφανειακή ταύτιση . (power point , prezzi

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 



ΟΜΑΔΑ Δ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
Ο Ευριπίδης με κάθε ευκαιρία σε αυτήν την τραγωδία περνά το αντιπολεμικό του μήνυμα. Ειδικά στο Α Επεισόδιο έχουμε την παρουσία του «νικητή» Μενέλαου, ο οποίος όμως  τόσο με την εμφάνισή του όσο και με την έκθεση της τραγικής του κατάστασης αποδεικνύει τη ματαιότητα του πολέμου.
 Συχνά η τέχνη είναι «στρατευμένη» , θέλοντας να περάσει κάποια μηνύματα στην ανθρωπότητα . Αφού παρακολουθήστε μια τέτοια σύγχρονη προσπάθεια στον παρακάτω υπερσύνδεσμο, δημιουργήστε το δικό σας έργο τέχνης κατά του πολέμου. Γράψτε τους στίχους ενός τραγουδιού , φιλοτεχνήστε μια ψηφιακή αφίσα , δημιουργήστε τη δική σας ταινία μικρού μήκους με αντιπολεμικό περιεχόμενο ή επιλέξτε κάποια άλλη μορφή τέχνης που σας εκφράζει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ


ΟΜΑΔΑ Ε ΛΑΚΩΝΕΣ
Έχετε αναλάβει να παρουσιάσετε συνοπτικά το Α΄ Επεισόδιο. Αφού κρατήσετε τις απαραίτητες σημειώσεις με τα σημαντικότερα σημεία  και πληροφορίες  , παρουσιάστε τη σύνοψή σας με τον τρόπο που θα επιλέξετε εσείς (ΠΕΚ, ΠΠ, Ρrezzi, Pixton, συννεφόλεξο , εννοιολογικό χάρτη). Χρήσιμο υλικό μπορείτε να αντλήστε από τους υπερσυνδέσμους και το εικονιστικό υλικό του ψηφιακού βιβλίου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 


ΟΜΑΔΑ ΣΤ  ΘΕΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Ο Ευριπίδης επιλέγει ως θυρωρό, φύλακα δηλαδή του ανακτόρου, μια γυναίκα και μάλιστα γερόντισσα. Πρόκειται για ένα δευτερεύον πρόσωπο, που συνήθως είναι ανώνυμο και εμφανίζεται στη σκηνή μόνο με την ιδιότητά του.
Για ποιο λόγο επιλέγεται ως θυρωρός μια αδύναμη γυναίκα και όχι ένας χεροδύναμος στρατιώτης;
Μπορείτε να φανταστείτε πως θα εξελισσόταν η ίδια σκηνή αν ο θυρωρός ήταν άντρας; Επιχειρήστε να ξαναγράψετε τη συγκεκριμένη σκηνή και αυτή τη φορά θεωρείστε πως εμφανίζεται ένας άντρας φύλακας. Μπορείτε στη συνέχεια  να δραματοποιήσετε το νέο κείμενο και με τη βοήθεια μιας κάμερας και του movie maker , να δημιουργήστε το δικό σας στιγμιότυπο. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σενάριο 



ΟΜΑΔΑ Ζ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ 2

 Ο Μενέλαος στο Α΄ Επεισόδιο εμφανίζεται να ζει μέσα σε μια πλάνη αφού ο ίδιος πιστεύει πως κρατάει τη γυναίκα του σε μια σπηλιά , ενώ όπως τον πληροφορεί η γερόντισσα , η Ελένη βρίσκεται μέσα στο παλάτι του Πρωτέα. Αφού επισημάνετε τα σημαντικότερα σημεία που συνιστούν τραγική ειρωνεία ,να εκφράσετε τις σκέψεις σας για την ανθρώπινη ζωή γενικότερα. Πιστεύετε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος βιώνει τη δική του πλάνη ; Στην εποχή αυτή της απίστευτης τεχνολογικής προόδου και της ανάπτυξης των τεχνών , των επιστημών , του ανθρώπινου πολιτισμού γενικότερα , υπάρχουν φαινόμενα που αποδεικνύουν πως «πάντα το νόμισμα έχει δύο όψεις;» Μπορείτε να αναφέρετε παραδείγματα από την καθημερινή ζωή που επιβεβαιώνουν τις απόψεις σας;(χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε και από το μάθημα ΚΠΑ)

Υποθέστε πως το κείμενό σας θα αποτελέσει ηλεκτρονικό  άρθρο που θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα του σχολείου, φροντίστε να το εμπλουτίστε με τις κατάλληλες εικόνες και υπερσυνδέσμους.
  
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Άρθρο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου