Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Διατροφή και γυναίκα ...στην Κρήτη



Τι σχέση μπορεί να έχει ένα Λαογραφικό Μουσείο με τη θεματική εβδομάδα των Γυμνασίων;
Πολύ μεγάλη , όπως αποδείχθηκε σήμερα , Τετάρτη 1η Μαρτίου 2017, καθώς τα τμήματα Α1 και Α2 με τις καθηγήτριες κα Γαλανάκη και κα Χριστοδουλάκη , επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης , όπου με την πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση του κ. Γιώργου Μαυροειδή συμμετείχαν σε ένα πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Το καλωσόρισμα έκρυβε μια  όμορφη και μυρωδάτη έκπληξη... αφού οι μαθητές δοκίμασαν ένα αφέψημα , το γνωστό "Σαρανταβότανο" , που με αγάπη και μεράκι είχε ετοιμάσει γι΄αυτούς ο κ. Μαυροειδής.

Ακολούθησε ξενάγηση με έμφαση στους χώρους που φιλοξενούν το κρητικό πόρτεγο , τον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και τέλος το εργαστήριο με τον αργαλειό . Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία έτσι να πληροφορηθούν για την καθημερινότητα της Κρητικιάς , τα σκεύη που
χρησιμοποιούσε , την καθημερινή κρητική διατροφή , τον πρωτογενή τομέα και τα προϊόντα που προσέφερε αλλά και τις δραστηριότητες της γυναίκας στην Κρήτη , τον αργαλειό , τη ρόκα , τις πατητές, την επεξεργασία και βαφή του μαλλιού και πολλά ακόμα που συνέθεσαν μια ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για τον ρόλο της γυναίκας στην κρητική κοινωνία , όσο και για τις διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις , κάνοντας πολλές φορές αναγωγή σε ομοιότητες στοιχείων από το μάθημα της Οδύσσειας που διδάσκονται.
Σειρά είχε ένας ιδιαίτερος διαγωνισμός: τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Αφού στρώθηκαν πατητές και μεταφέρθηκαν σε αυτές παλιά αντικείμενα - εκθέματα , η πρώτη ομάδα χωρισμένη σε ζεύγη "ονειρεύτηκε" την ιστορία τους... "γιατί το στιβάνι είναι μονό;" ...."γιατί το εργόχειρο δεν ολοκληρώθηκε;" ...."τι  "είδε" στη ζωή του το ψαλίδι του ράφτη;" Ήταν μερικά από τα ερωτήματα που  απασχόλησαν τους μικρούς επισκέπτες. Έπειτα από λίγη ώρα οι ιστορίες ήταν έτοιμες και οι δημιουργοί τους τις διηγούνταν στην ομάδα των ακροατών, οι οποίοι στο τέλος ψήφισαν τις τρεις καλύτερες.
Υπήρχε όμως και συνέχεια, αφού ο κ. Μαυροειδής , με την ιδιότητα του Γεωπόνου είχε φροντίσει για τη συλλογή 13 διαφορετικών ειδών τοπικών άγριων χόρτων , των λεγόμενων "γιαχνερών", που οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά!

Στο πλαίσιο της γνωριμίας τους με την κρητική διατροφή ακολούθησε και το επόμενο βιωματικό εργαστήριο , καθώς με την καθοδήγηση του κ. Μαυροειδή , οι ίδιοι οι μαθητές επιχείρησαν την παρασκευή μερέντας από χαρούπι! Η δοκιμή έπεισε τους πάντες για την υπέροχη πραγματικά γεύση της... και φυσικά ζητήθηκε η συνταγή!
Τέλος , σχηματίζοντας έναν μεγάλο κύκλο, ο καθένας είχε την ευκαιρία να πει εκείνο που τον εντυπωσίασε περισσότερο από την την επίσκεψη αυτή.
Η φιλοξενία μας στο Μουσείο άφησε σε όλους μας τις καλύτερες εντυπώσεις, μάθαμε , θυμηθήκαμε , γνωρίσαμε , φανταστήκαμε , ονειρευτήκαμε , διηγηθήκαμε , παρασκευάσαμε , δοκιμάσαμε.... τόσα πολλά μέσα σε λίγες μόνο ώρες, σίγουρα έχουν μείνει κι άλλα... και θα μας περιμένουν για την επόμενη επίσκεψή μας!
Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Γιώργο Μαυροειδή για την όρεξη , το μεράκι , τη φαντασία , την ανιδιοτέλειά του...για τις γνώσεις που μας πρόσφερε τόσο απλόχερα, για την υπομονή του και για την αγάπη του για τα παιδιά και την εκπαίδευση , που για μια ακόμα φορά έγινε πράξη!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου